Duplicate content

Wat is duplicate content?

Duplicate content is content die ook op een andere website getoond wordt.
Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een blogpost van iemand anders graag op jouw website wilt tonen, of andersom.
En dat kan voordelen hebben, omdat je dan een uitgaande (outbound) link of een binnenkomende (inbound) link hebt op je website.
En Google vindt linkjes leuk.
Maar als de tekst op beide websites nu precies hetzelfde is raakt Google wat in de war. 

Welke tekst moet getoond worden?

Je wilt natuurlijk dat de oorspronkelijke tekst van de schrijver getoond wordt. Dus als ik mijn blogartikel ook op de website van een van mijn netwerken publiceer, dan wil ik dat het artikel op mijn eigen website getoond wordt.

Canonieke URL

Voor duplicate content bestaat een speciale code, de Canonieke URL. Die code geeft aan waar het originele artikel staat en wordt alleen door Google gelezen. En die weet dan welke artikel het originele artikel is. En welk artikel dan als eerste getoond moet worden in de zoekresultaten.
Als je de Yoast SEO Plugin gebruikt dan is er een speciaal vakje waar je de canonieke url kunt invullen in het geval je content van een ander overneemt op jouw website.

SEO ranking

Het gebruik van een canonieke url heeft geen invloed op de SEO ranking. Wat er gebeurt is dat Google de originele content als eerste toont in de zoekresultaten. Maar ook de gedupliceerde content kan getoond worden. Dus als je overal je naam bij zet komt die dus meerdere keren terug.